A devoted life

setiap hari setiap saat kita akan ada sahaja benda2 yg kita tak pasti yg mana eloknya.
.
istikharah.
.
solat sunat dua rakaat macam biasa. sukahatilah nak baca apa. nak waktu bila.
.
lepas solat—
ni.
buat.
.
rasulullah saw sendiri mengajar para sahabat doa ini.
.
yakin—
dan jumpalah nanti kau jawabnya.
.
ada ikut mimpi.
ada ikut kelapangan hati ketika membuat keputusannya.
ada ikut flow yg lebih mudah.
.
ikutlah mana الله bawa.
.
bismillahi tawakkaltu.
jgn takut tanya pada الله apa yg terbaik. bertawakkal lah.
.
berserah.
.
barangkali jawapan yg paling kau hendak itu buruk di masa depan. ni الله ni. yg maha tahu kiri kanan belakang dan depan.
.
takkan tak nak percaya الله, kan?

Their bright side

Ini cumalah satu pandangan peribadi. tak ada yang menarik maka tak perlu eksaited ini cuma cerita biasa. tak payah ambil serius sangat. jangan expect ada sesuatu yang outstanding and amazing, sbb aku pun sumpah nothing.

Aku bertemu dengan begitu banyak pejuang depresi dari pelbagai latar belakang yang punya empati tinggi. sihat atau sakit- tak pernah lupa orang lain. Bahkan lebih memahami manusia lain lebih daripada masyarakat normal yang sihat mental disebabkan kesukaran yang pernah wujud dalam hidup menyebabkan mereka menjadi begitu empati.

Mereka sentiasa memberi dan terlalu jarang menerima. Akibat selalu memberi dan mendahului orang lain sampai satu tahap mereka meminta sama dengan apa yang diberi. Akibat tidak sampai apa yang dijangka, mereka mudah kecewa dan murung.

Kerana ini mungkin, mereka diuji agar lebih berhati memberi dan meletakkan limitasi.

Ramai daripada pejuang ini cerdik, kreatif, inovatif dan intelektual. Kepayahan mengawal emosi dan fikiran menjadikan mereka hebat dalam berfikir malah dalam bab berkarya. Tekanan menjadikan arang bertukar menjadi intan dan belian sebagaimana juga manusia.

Antara satu cara memanusiawi pemikiran manusia itu juga melalui tekanan. Ada juga kajian mengatakan pesakit depresi memiliki IQ yang tinggi. Disebabkan itu ramai penyakit depresi mempunyai “racing thoughts” yang kuat.

Hujung bab buku Medical Wisdom tulisan Dr Zul Azlin : “Does the belief that illness (mental illness especilally ) are broughy about by jin increase a person iman?”

The real fighter

1.11.2015. Ada apa dengan November?

Sebenarnya tak pernah teringin pun ingat tarikh untuk setiap hari. Tak pernah nak ambil tahu macam dulu.

Sebelum dia didiagnos punya Major Depressive Disorder, saja ingat tarikh sebab suka tulis tarikh cerita atau filem yang akan ditayangkan di papan putih.

Saja suka tulis tarikh-tarikh istimewa di dalam diari.

Saja suka raikan sambutan hari lahir.

Cuma, selepas dia sakit, semua itu hilang dari hidup.

Rasa untuk meraikan juga turut hilang. Akhirnya dah tak ingat semua tarikh yang penting dan juga tarikh hari yang dia bangun dari tidur.

Kena buka buku catatan baru ingat apa yang perlu dibuat untuk tarikh tersebut.

Sangat sudah biasa tidak diraikan. Jadi tidak terasa terlalu ralat untuk tidak diraikan selepas sakit.

Cuma kadangkala ia membuatkan dia gembira. Bila dia rasa, masih ada orang yang ingat dan sayang padanya

Pesakit Major Depressive Disorder sepertinya rasa keseorangan hampir setiap masa. Walaupun ramai orang di sekeliling.

Syukur, setiap kali rasa sunyi , Tuhan hantar pelukan melalui manusia lain. Indahkan kalau kita rasa setiap pelukan dari Tuhan?

Alhamdulillah. 1 November 2018, dia masih hidup dan teruskan perjalanan menjadi pejuang depresi.

Walaupun ada jatuhnya, dia tetap bangun untuk sekelumit perkongsian buat semua orang.

Nombor 1 dan nombor 11 dia anggap sebagai nombor bertuah. Sangat bertuah.

Apa istimewa sangat dengan nombor 111? Bila kehidupan sentiasa menjadi lebih baik setiap kali 1.11 setiap tahun. (mungkin juga tarikh pulangnya kan?)

yang benar, Dia – yang juga aku.

Like in the movies

yes.
all these things you see on social media— the ones difikirkan realiti alam maya— ARE like in the movies.
.
fabricated, intertwined and laced with beautifying filters.
.
dan sebagaimana sepatutnya kita semua setelah menonton semua film;
kita patut katakan:
“only in movies”.
.
habis wayang, keluar panggung, gi makan, buat assignment. apa2lah. move on with our lives.
jgn murung ingat kenapa leo decap mati lemas. elok ja sampai hari ni dia bernapas.
.
only in movies. people display social media worthy posts sbb truly— kita semua takda masa nak serabut dgn masalah org.
.
dan manusia jugak seringkali tanpa sedar melampaui batas2 gurauan dunia. bukan semua benda boleh jdi gurau. this time, not only in movies,, tp jugak ada dlm reality.
.
not saying kita perlu hipokrasi dan berlakon bahagia dgn jdi gila tiap2 masa. membohong pun dosa juga. but what you dont tell, you dont get to lie.
.
kan?
.
serius weh. aku cakap jujur. sampai ada yg dtg tegur -org mulia sbenarnya smua rahsianya terletak pd adab dlm dirinya. apa yg kluar dri mulutnya melambangkan apa yg terbuku dlm jiwanya. teliti pergerakannya jdi bukti cerminan hatinya. bnyak mencarut? nak kna ingat sndiri lah.
.
kita SEMUA nak benda yg kita tak ada. but ask ourselves. sanggup let go benda kita ada utk benda yg kita tak sure pun bila kita ada akan buat kita cukup?
.
mcm skrang.
punya mcm2 الله bagi dah pun—
kita tetap nak benda dlm wayang.
.
and like in the movies;
semua ni permainan.
.
realiti cuma bila dacing berayun kiri kanan.
dan hakikatnya adab menentukan siapa kta. dpat reflect sndiri kan? cuba lah.

As we grow old

Lately, I’ve been thinking about the fact that we know and meet with lots of people and we label some of them as being our friends. But what does being a friend really means? It’s about getting in touch and meet once in a month? It’s about helping each other? It’s about sharing some deep wishes or secrets?

I know there are many people we call friends, but I’ve noticed that some connections are stronger than others. Maybe this friends thing has some differentiation criteria, thus there are different levels of friendship. Or maybe the people with whom we have strong connections are really our friends and the rest of them are just acquaintances.

Real friends are the ones you enjoy getting together with. The ones you love to help and they love helping you. They’re the ones that make you feel comfortable showing your true self. The true friends are the people you love having around no matter what. I hate wasting time, and doing it with people that bring no value in my life makes no exception.

Life is too short. From all the friends you have, with how many of them you love spending your time with?

How far we can go?

It is not easy. i tell you, it is not. terkadang punya rasa mahu tinggalkan dunia, mahu tinggalkan semua benda. nak lenyap selamanya. nak biar semua terkubur, tak nak gali, biar semua pergi, dan mati. sumpah nk lari tengah langit biru lalu “kenapa aku?! kenapa mesti aku?! ya. kenapa aku?” theres some days i wanted to give up so much like sooooo much cuma tak termampu. tapi aku perlu pasakkan dalam hati untuk sungguh² bersyukur dengan kekuatan yg Allah beri. kekuatan berfikir tajam, kekuatan mental kental. nikmat akal adalah sesuatu yg kta tak mampu tekankan bagaimana selalu kta lupakan. malah kadangnya kta tak pernah terfikir untuk berterima kasih atas setiap jengkal kewarasan. “cause its there” macam nafas. macam degup jantung. macam kelipan mata. what makes a person? it is he or she choose to be. conciously. terima kasih atas kewarasan akal untuk hadir sekelumit rasa syukur saat aku boleh jdi futur dan kufur. tergagau² mncari jalan keluar seorangan kadang jadikan kta lebih lumpuh dari dulu. cuma ya, tak apa. dah imun. but we are believers. selagi kta mampu percaya- selalu dan seperti biasanya 😊

The power of dua’

every little thing yg jadi—
macammana miserable pun kita rasa ia effect kat kita—
adalah peluang utk sesuatu yg baru;
dan biasanya adalah sesuatu yg jauh lebih baik dari apa yg kita rencana.
.
sebab setiap sesuatu itu hanyalah dari yang kuasa.
.
tak tau lagi apa ending movie yang ini;
tapi dari pengalaman kes yang satu ini—
tersematlah azam baru utk benar2 serius dgn angan2 kosong dari dulu.
.
bismillah.

kita selalu berangan nanti bual2 dkat syurga bercerita tentang apa yg kita dah buat selama hidup dkat alam sekejapan ni.
.
tak sabar satu hari itu yang abadi.
.
akan kita borak2 mengingat setiap langkah kita di perkarangan aqsa, airmata2 yg sama2 kita seka di kelas2 memperbetul akhlak dan agama kita, degup jantung laju2 yg dirasa waktu membincang dosa2 dlm hanyut kta memandu dlm kereta.
.
kita kena dapatkan jugak syurga, na! sbb hanya dkat situ kita mampu berbual borak dan bercerita lama2. exactly like sekarang— cuma tanpa lelah dan airmata. bahagia yang selamanya, sentiasa!
.
dan akhirnya— masa tu— kita sebaya. semua 33. tinggi 60 hasta. semua sama cantik. berseri tanpa cela.
.
terima kasih kerana sanggup jdi teman dlm perjalanan pulang pada الله. sayang kau. banyak2.
.
semuanya kerana الله.
lepchu my lenk.

Are we strong enough?

struggle setiap orang itu berbeza. tak ada yang tahu bagaimana proses perjuangannya yg nampak kuat itu dan dia terkadangnya menangis sendirian, dia tertatih berusaha melawan keterbatasan, dia bekerja keras demi nasib untung dirinya di masa depan🙆
.
tak ada tempat meminta tolong baginya, kecuali dirinya dan Tuhannya. tak ada tempat meminta yang akan menjadikannya payah dan tak ada tempat merengek yg akan membuatnya nampak lemah. ya, tak akan ada seorang pun antara kita yang mahu mempertontonkan kelemahannya. itu fakta🌈

What are we fighting for?

I once asked a very successful woman to share her secret with me. she smiled and said “i started succeeding when i started leaving small fights for small fighters, i stopped fighting for attention, i stopped fighting to meet peoples expectations of me, i stopped fighting for my rights with inconsiderate hooman, i stopped fighting to please everyone, i stopped fighting to prove they were wrong about me.”

“i left such fights for those who have nothing else to fight. and i started fighting for my vision, my dreams, my destiny, and my ideas. the day i gave up on small fights, is the day i started becoming successful and so much more content :)”

some fights are not worth your time, CHOOSE what you fight for WISELY 🌈🌟

The sadness and us

too much of something, is always going to cost you everything. brsederhanalah, dalam melayani sebuah kesedihan. A fire, can be useful for you. But it also can bring a serious damage to your life & your belongings. Sama juga seperti sebuah kepahitan atau kesedihan. If kita gunakan kesedihan kita untuk bangkit menjadi seorang insan yang lebih baik dari sebelum ni, maka kita dah pun gunakan sebuah kurniaan perasaan dari Tuhan kearah yang sepatutnya.

just untuk mengingatkan diri aku sendiri yang kadang terlupa untuk faham erti bahagia. Its okay, untuk “kurang” dalam pemilikan, but always remember that bahagia, is apabila kita bersyukur terhadap apa yang kita ada, instead of focusing on the things yang kita tak ada. Sedikit kebahagiaan, dengan efforts serta ulangan, akan membentuk segunung kebahagiaan untuk kita di masa hadapan kelak. Its okay to have less, Takecare of yourself, always ✨🤗
.

Create your website at WordPress.com
Get started